Aandelen

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Je hebt letterlijk een aandeel binnen een bedrijf. Het is een bewijs van mede-eigendom en heeft het recht op een evenredig deel van de winst die de onderneming maakt. De bezitter van het aandeel heeft zeggenschap binnen een bedrijf. Ondernemingen geven aandelen uit om geld aan te trekken voor de financiering van hun activiteiten. De prijs (de koers) wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Inzicht in onder meer de bedrijfsresultaten, toekomstverwachtingen en de algemene economische omstandigheden helpt om de richting te voorspellen waarin de koers van het aandeel zal bewegen.

Hoe werken aandelen?

Bedrijven kunnen genoteerd staan bij een beurs. Een bedrijf heeft beursnotering wanneer aandelen in dat bedrijf verhandeld worden op een aandelenbeurs. De redenen voor bedrijven om zich in te schrijven voor een beurs zijn; nieuwe klanten werven, naamsbekendheid vergroten, banden met afnemers en leveranciers versterken. Er zijn Nederlandse beursgenoteerde bedrijven met een notering aan Euronext Amsterdam. Een aantal voorbeelden van bedrijven die geregistreerd zijn; ABN Amro, Accell Group, Aegon en BAM Groep. Handelen in aandelen zijn via een broker te verkrijgen. De grootste broker in Europa is Degiro. Het rendement op aandelen en obligaties bestaat uit uitkeringen op die beleggingen, dus dividend of andere uitkeringen.

Nieuws over aandelen

Nederlanders krijgen te maken met negatieve rente. Zelfs de kleinere spaarders moeten eraan geloven in 2022. Veel spaarders kiezen rente voor hun geld en wijken uit naar beleggen. Waarom zou je al dat spaargeld op een bankrekening laten staan? Als belegger wordt je beloond voor het risico dat je neemt door te investeren. Zelfs als spaarders geld op verschillende rekeningen verspreiden, verliezen ze geld door inflatie. De populairste oplossing is investeren in verschillende aandelen. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen.

Meest verhandelde aandelen

Nieuws over de meest verhandelde aandelen in de markt. Nederlandse beleggers zijn gefocust op aandelen uit ons land. Er zijn een aantal populaire bedrijven die goed scoren. De investering in Alphabet is populair. Alphabet is het moederbedrijf van Google. Dit is een van de grootste bedrijven ter wereld. Alphabet is een snelgroeiend bedrijf en heeft het afgelopen jaar weer nieuwe investeringen gedaan. Unilever is wereldwijd actief met het verkopen van consumentenproducten. Het bedrijf ziet er financieel gezond uit en heeft een stabiel eigen vermogen. Voor meer informatie over financiële ontwikkelingen kan je verder lezen op onze website!