Gezonder eten gemakkelijker maken

Obesitas onderstreept de noodzaak van gezonde voeding, maar het is niet eenvoudig om dit te bereiken. Hier zetten we op een rijtje hoe er gedacht kan worden om dit beter toe te laten passen.

Google “gezond eten” en je krijgt zo’n 34 miljoen zoekresultaten. De schat aan informatie die we tot onze beschikking hebben is overweldigend en vaak tegenstrijdig, maar bedrijven en overheden zouden het ons gemakkelijker kunnen maken.

1. Betaal werknemers een leefbaar loon

Het toegenomen gebruik van voedselbanken en het gebrek aan vakantievoedselprogramma’s voor kinderen die gratis schoolmaaltijden krijgen tijdens de schoolperiode is een schandaal. Voedselarmoede is een enorme belemmering voor gezond eten en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door het betalen van werknemers voor een leefbaar loon. Gezond eten is namelijk niet goedkoop, ongezond eten is wel goedkoop.

2. Geen junkfood bij de kassa

Het is maar al te gemakkelijk om iets goedkoops en ongezonds te pakken om een knorrende maag het zwijgen op te leggen, en dit is een van de grootste uitdagingen.

Het is moeilijk als wat we in de winkels voorgeschoteld krijgen en wat ons op tv, online en op straat wordt aangeprezen, er heel anders uitziet de schijf van vijf adviseert.

Een derde van het junkfood wordt impulsief gekocht aan de kassa.

Haal de ongezonde impulsaankopen weg uit je winkel en vervang het door gezondere alternatieven.

3. Bevorder gezonde keuzes

Klanten ontmoedigen om een reep chocolade in hun karretje te gooien als ze dichter bij de kassa staan, is niet genoeg. Bedrijven kunnen hun promotieactiviteiten fundamenteel veranderen; minder promotie voor producten met veel vet, zout en suiker en meer gezonde producten.

4. Meer vleesvrije opties

Vlees opzicht is niet ongezond, maar de grotere hoeveelheden vlees die wij consumeren dienen wel anders aangepakt te worden. Massa productie leidt evenals tot massa uitstoot, en te veel van iets is nooit goed. Maar waar is de juiste balans en doe je alle partijen ten goede aan? Omtrent milieu- en gezondheidsperspectief moeten we iets veranderen.

5. Een gezonde levensstijl aanmoedigen

Geld steken in kortetermijnmaatregelen om lichaamsbeweging te bevorderen terwijl men ongezonde producten blijft verkopen.

6. Overweeg belasting op suikerhoudende dranken

Voedselbedrijven hebben veel macht met betrekking tot economische welvaart en financiële groei. Zoals blijkt uit de recente fusie van Heinz en Kraft. Meer macht en ook blijvende sterke aanbod in suikerhoudende producten. Beperk het monopolie posities en hanteer extra belasting voor zulke grote imperiums.

7. Wees voorzichtig met nieuwe technologie

Hoewel Google dingen in de war kan sturen, kan technologie ook onze voorkeuren en gezondheids- en voedingsprioriteiten vastleggen en producten voor ons op maat maken. Welke positief- maar ook negatief kunnen bijdragen aan een betere leefstijl

8. Stop met het ontlopen van verantwoordelijkheid

Uiteindelijk durven weinig echte bedrijven de verantwoordelijk te nemen om deze situatie te voorkomen. Zo zien bedrijven graag hun winsten verhoogd zien en zijn zij ook afhankelijk van aandeelhouders, de stimulans van de overheid. In hoeverre draagt de overheid namelijk bij aan een gezondere leefsituatie? en is ook nog steeds de vraag van de consument zelf die dit evenals in stand houdt (2015, Gardian)